top of page

GRiDS

Dé sleutel tot het moeiteloos integreren van digitale gebouwinformatie.

AdobeStock_658935943.jpeg

Wat is GRiDS?

Voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een gebouw heeft u naast 3D-modellen ook veel andere documenten nodig, zoals tekeningen, berekeningen en technische gegevens.

 

De hoeveelheid digitale gebouwinformatie is de afgelopen decennia enorm toegenomen en zit verspreid over veel databases, bestanden en losse (excel)lijsten, waardoor het vinden en up-to-date houden van deze informatie veel tijd kost.

Tegelijkertijd worden de wettelijke eisen voor beschikbaarheid van informatie strenger, zoals voor duurzaamheidscertificeringen, bouwkwaliteit, onderhoudsstatus en veiligheid voor gebruikers.
 

GRiDS kan voor u al deze verschillende databronnen centraal koppelen in een Digitaal Gebouwdossier. Dit geeft volledig inzicht in alle beschikbare informatie en maakt het mogelijk om deze data te visualiseren en te delen met werknemers en partners.

 

GRiDS biedt ook de mogelijkheid om informatie uit verschillende bronnen samen te voegen in een nieuw 3D-model, waardoor u snel en eenvoudig de juiste gebouwinformatie beschikbaar kunt maken voor iedereen die het nodig heeft.

Bal Blanco_edited.png

Implementatie specifieke workflows

In dit voorbeeld ziet u de Onderwijsmodellen samengevoegd in GRiDS. Het voorbeeld laat zien hoe diverse databronnen zijn gekoppeld aan de modellen.
Op basis van de gekoppelde databronnen kan het model worden verrijkt met informatie, en kan een nieuw (deel)model worden geëxporteerd met enkel de gewenste componenten en relevante data.

Als een nieuwe versie van een 3D model, of een andere databron, wordt geüpload naar GRIDS, is het mogelijk een verschillenanalyse te doen. Op basis van deze analyse worden bestaande koppelingen geüpdatet naar de nieuwe versie. Eventuele afwijkingen worden gerapporteerd en zijn ook op te zoeken in de geïntegreerde IFC viewer.
Maar de toepassingen zijn veel breder. In dit voorbeeld worden meerdere koppelingen gemaakt. Naast het hang- en sluitwerk wordt ook een afwerkingsstaat op ruimtetype toegevoegd. En een technische omschrijving aan het constructiemodel. Tot slot wordt er nog een algemene template toegevoegd die het mogelijk maakt om op NL/SfB code de modellen op te knippen in deelmodellen.

Dit zorgt ervoor dat naast de verrijkte Ifc modellen ook verrijkte deelmodellen kunnen worden geexporteerd. U kunt iedere partij voorzien van exact de informatie die nodig is zonder enige overbodige toevoeging.
 

Hoe werkt GRiDS?

GRiDS is wat wij noemen een Digitaal Gebouwdossier, of data-rotonde: een centrale plek waar u alle informatie over een gebouw kunt verzamelen, analyseren en combineren. Hiervoor maken we gebruik van een zogenaamde Graph database. Dit type database is bijzonder geschikt om complexe en dynamische datastructuren zoals gebouwinformatie op te slaan.

GRiDS is de uitwisseling van informatie met de aangesloten software. GRiDS ondersteunt koppelingen op basis van export en import van databestanden zoals Excel of csv, API koppelingen en webservices. Uitwisseling van informatie kan handmatig gebeuren, maar kan ook worden geautomatiseerd.

 

AdobeStock_668550692.jpg

Implementatie specifieke workflows

Hier gebruikt BUVA een maatwerk implementatie GRiDS om op basis van een IFC-of Revitmodel de hang- en sluitwerkstaat automatisch te genereren, gevuld met relevante informatie uit het 3D model.

De uittrekstaat wordt voorzien van het slotadvies door de projectadviseur van BUVA en vervolgens toegevoegd aan GRiDS. GRiDS automatiseert de koppeling van het slotadvies aan het model. Op basis van deze koppeling kan met GRiDS vervolgens een nieuw IFC model worden gegenereerd met hierin relevante informatie voor hang- en sluitwerk.

​Lees hier meer over de samenwerking tussen bimforce, BUVA en BAM bij de ontwikkeling van deze werkmethode:

AdobeStock_668550692.jpg

Koppeling met CDE

Er is een integratie met Common Data Environments mogelijk, zoals Catenda Hub, Trimble Connect, Dalux of Autodesk Construction Cloud. Hierbij wordt GRiDS gekoppeld aan de goedkeuringsflow binnen het CDE en kunnen modellen direct uit het CDE worden opgehaald .

 

GRiDS wordt toegepast voor de geautomatiseerde verrijking van IFC modellen met data uit andere bronnen. Verrijkte modellen worden vervolgens weer conform de vastgelegde workflow terug geleverd aan de CDE.

 

U kunt binnen GRiDS de regels vastleggen waarmee automatisch informatie kan worden gekoppeld, verrijkt en gesynchroniseerd. Tevens kunt u met deze regels vastleggen voor welke processen de data bedoeld is, en voor welke personen deze beschikbaar is.

 

Vanzelfsprekend kunnen wij u ook helpen met een optimale inrichting. Dit kunnen we doen door cursussen te verzorgen in het gebruik van de software, maar ook door u te ondersteunen in de inrichting of te helpen bij het uitvoeren van de eerste projecten.

Bimforce heeft een gemakkelijk overzicht gemaakt met alle informatie over GRiDS.

Bimforce GRiDS Leaflet.png

Interesse in GRiDS?

Wilt u meer informatie of gewoon een kop koffie en een kennismaking? Neem dan gerust contact met ons op.

bol + logo GRiDS
bottom of page