BIMFORCE PLATFORM
Buildings are Graphs
Gebouwinformatie, van de ontwerp- tot de beheersfase, wordt steeds vaker gedigitaliseerd. Ontwerpen worden vaak als 3D-modellen gemaakt, en complexe berekeningen en analyses voor constructie, installaties, energieverbruik en milieu-impact worden met specialistische tools uitgevoerd. Ook in het beheer worden digitale workflows gebruikt, zoals onderhoudsplannen, ruimtebeheer, apps voor storingsmeldingen, keycards en regelsystemen voor installaties.
Dit alles genereert enorme hoeveelheden data die verspreid en gefragmenteerd raken over verschillende applicaties en bestanden. Zo kan dezelfde ruimte in meerdere systemen voorkomen: in het bouwkundige model, het installatiemodel, het beveiligingssysteem, het onderhoudssysteem, de schoonmaaklijst, het sleutelplan en de ontruimingsplattegronden. Gebouwen veranderen continu door onderhoud, uitbreiding, renovatie of functiewijzigingen, en al deze wijzigingen moeten in al die verschillende databronnen worden bijgehouden.
Graph databases bieden veel voordelen voor het beheren van digitale gebouwinformatie. Dit zijn de belangrijkste:
1. Eenvoudige verbindingen: Graph databases slaan data op in knooppunten en verbindingen, wat perfect is voor complexe netwerken van gebouwinformatie. Het maakt het gemakkelijk om relaties tussen verschillende elementen te begrijpen en te beheren.
2. Snelle zoekfuncties: Omdat gegevens in een graph database direct verbonden zijn, kunnen zoekopdrachten en queries sneller worden uitgevoerd dan in traditionele databases. Dit is vooral handig bij het zoeken naar specifieke informatie binnen grote hoeveelheden data.
3. Flexibiliteit: Graph databases zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden aangepast als de structuur van uw gegevens verandert. Dit is handig in de bouwsector, waar projectgegevens en eisen vaak veranderen.
4. Betere visualisatie: Met graph databases kunt u de relaties tussen verschillende gegevenspunten visualiseren, wat het inzicht in de structuur en connecties van de gebouwinformatie verbetert.
5. Integratie van verschillende databronnen: Graph databases kunnen data uit verschillende bronnen eenvoudig integreren, wat zorgt voor een vollediger en nauwkeuriger overzicht van alle gebouwinformatie.
6. Efficiënt beheer van complexe data: Gebouwen hebben veel verschillende soorten informatie, van ontwerp en bouw tot onderhoud en beheer. Graph databases maken het beheren van deze complexe datasets efficiënter en overzichtelijker.
Als eerste partij ter wereld heeft bimforce een volledig datamodel voor alle gebouwinformatie ontwikkeld, inclusief de 3D modellen, de IfcGraph.
Wat is IfcGraph?
Als u werkt met digitale gebouwinformatie kent u ongetwijfeld de term IFC. Dit staat voor “Industry Foundation Class” en is een zogenaamde "Open Standaard". Tevens is het zelfs een ISO-norm, waarmee een gebouw kan worden beschreven. Het gaat hierbij zowel om de geometrie (de 3D weergave) als de gebouwdata (de informatie). Beiden kunnen in IFC worden opgeslagen volgens een open, publiek toegankelijke en door de bouwsector breed ondersteunde structuur.
Hiermee is IFC de standaard manier om gebouwinformatie duurzaam vast te leggen. Immers, gebouwen bestaan tientallen, zo niet honderden, jaren. Veel langer dan de software die we gebruiken om het gebouw te ontwerpen of te beheren. Het is dus van belang dat u, ook als u andere software wilt gebruiken, bij uw informatie kunt.
Voor veel bedrijven is IFC dus het hart van hun hele BIM-workflow. Maar deze huidige werkwijze met losse IFC bestanden heeft een aantal nadelen. Exact om die reden heeft bimforce in eigen beheer de IfcGraph ontwikkeld.
IfcGraph is de toepassing van de IFC datastructuur in een graph-database. In de afgelopen jaren heeft bimforce in eigen beheer deze vertaling gerealiseerd en hierdoor zijn we nu in staat om volledige gebouwen, inclusief alle bijbehorende informatie uit andere databronnen, en de 3D modellen in een centrale database op te slaan.
Voordelen van IfcGraph?
De IfcGraph is zeer schaalbaar. IFC-bestanden hebben een maximale grootte, meestal tussen 500-1000 MB, omdat ze als bestanden zijn opgeslagen. Bij grotere bestanden wordt het steeds moeilijker om ze te gebruiken, en kan de software zelfs crashen. Graph databases kunnen echter miljarden objecten bevatten zonder prestatieproblemen. Uw hele portfolio wordt zo centraal beheerd.
De IfcGraph volgt automatisch de structuur van IFC. De complexe boomstructuur van het IFC-schema is een voordeel voor graph databases omdat de relaties tussen objecten duidelijk gebruikt kunnen worden.
De IfcGraph kan naar wens in delen worden omgezet naar een traditionele IFC-file die te downloaden is, of kan worden getoond in een viewer. Alleen het relevante deel van de IfcGraph wordt verwerkt, bepaald door het systeem of door de gebruiker.
De IfcGraph kan ook meerdere gebouwen in één database bevatten, waardoor analyses over meerdere projecten tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Dit geeft projectleiders en gebouwbeheerders een volledig overzicht van al hun gebouwdata.
Aan elk object kunnen verantwoordelijke personen worden gekoppeld. Bij wijzigingen, zoals het vervangen van een kapotte lamp, kan het systeem direct de verantwoordelijke modelleur waarschuwen om het 3D-model aan te passen.
In een IfcGraph is het mogelijk om de volledige geschiedenis van een gebouw of object bij te houden, inclusief alle wijzigingen uit het verleden. De gebruiker kan de volledige gebouwgeschiedenis inzien, bevragen en analyseren.
Toepassing in onze software
Zoals gezegd gebruikt Bimforce voor alle software de IfcGraph als basis. Dit doen we op verschillende manieren.
Voor onze tool GRiDS gebruiken we de IfcGraph om projectdata op te slaan en verschillende databronnen met elkaar te synchroniseren.
Onze VerteX-tool bevat de IfcGraph definities van losse objecten en de koppeling met externe Product Informatie Systemen.
Met OpenAssembly gebruiken we beide methoden. Enerzijds bevat OpenAssembly een bibliotheek van parametrische 3D IFC BIM Content. Die content wordt anderzijds ook direct op projectniveau toegepast bij het configureren van standaard gebouwen of ruimten.